Dragracing är en populär motorsport. Det går ut på att man kör längs en raksträcka. Här är accelerationen extremt viktig. Man startar från stillaståen

Dragracing är en populär motorsport. Det går ut på att man kör längs en raksträcka. Här är accelerationen extremt viktig. Man startar från stillastående och eftersom att sträckan man kör är så pass kort och det gäller att komma först i mål måste bilen komma upp i maxhastighet snabbt. Dragracing körs med både snöskotrar, motorcyklar och bilar. Det är också en motorsport som ofta förekommer i olagliga arrangemang. Det kan till exempel vara så att bilar tävlar vid rödljus. Just den olagliga formen av sporten är riktigt farlig. Här kan nämligen många andra komma till skada.

Bilarna

En bil som passar för dragracing kostar en hel del pengar. Det är inte billigt att bygga en bil som accelererar så pass snabbt. Delarna är inte speciellt lätta att få tag i och de kostar också mycket pengar att köpa in. Vissa bilar kan nå en så hög hastighet som 500 kilometer i timmen. De allra flesta bilarna har en liten fallskärm i den bakre ändan. Den löser föraren ut när det är dags att stanna bilen. I många fall är det nämligen så att de vanliga bromsarna inte klarar av att få stopp på bilen. Då ger fallskärmen lite extra motstånd och det kan vara en livräddare i många fall. Vid en olaglig tävling har bilarna sällan de här finesserna och det kan göra att man inte får stopp på sin bil. Det innebär en än större fara både för de tävlande och för andra personer. Polisen gör många insatser varje år för att få stopp på de här tävlingarna.