När det gäller folkrace är det en sport som är mycket populär i Sverige. Man kör på olika banor och bilarna ska vara typbesiktigade. Olika bucklor med mera spelar dock ingen roll. Bilen ska bara vara trafiksäker nog att köra på banan och där förekommer en hel del plåtkontakt. En folkracebil ska vara konstruerad så att den inte kan köra fortare än 80 kilometer i timmen. Banan ska också var byggd på ett sådant sätt att man inte kan komma upp i högre hastigheter även om man försöker.
Tävlingar
Från det att man fyller 15 år kan man börja tävla i folkrace. Det krävs inte att man har ett körkort men däremot måste man genomgå kurser och teoriprov för att uppnå de kunskaper som krävs för att få köra på bana. De här kurserna ska genomgås även om man har körkort.
Efter varje tävling säljs bilarna. Det finns bara ett fåtal undantag från den här regeln och det gäller till exempel debutantklasser. Senast 15 minuter efter loppet får vem som helst lägga anbud på bilarna. Alla bjuder 6500 kronor och sedan lottas det bland de lämnade buden. Det finns därför inte så stor anledning att lägga ner massor med pengar på bilen. Man får inte igen dem när bilen säljs. Om man har monterat in en egen ratt, förarstol och bilbälten får man dock ta ut dem vid försäljningen. För att man ska få ta ut ratten måste det dock finnas en ersättningsratt och det kan alltså vara klokt att ha en sådan i bilen. Reglerna för försäljningen finns för att man helt enkelt ska kunna minska ner kostnaderna. Det ska inte vara speciellt dyrt att delta i folkrace och om man inte får igen sina pengar är risken mindre att man lägger ner stora summor på sin bil.
Säkerhet
Även fast man inte kommer upp i jättehöga hastigheter på folkracebanan kan man dock inte bortse från att det kan bli rejäla krafter vid en krock. Därför finns det en hel del krav på förarens och bilens utrustning. Det ska till exempel alltid användas bilbälte vid tävling och föraren ska bära skyddshuva, hjälm, overall och mycket annat. Samtliga plagg ska vara flamskyddssäkrade. Kläderna ska också vara heltäckande. Det betyder att föraren ska ha skor, strumpor och handskar förutom overallen. Tävlingsbanan ska också ligga på ett inhägnat område av säkerhetsskäl.
Sportens historia
Man kan tro att folkrace är en svensk sport men riktigt så är inte fallet. Den kommer från början från Finland och först under 1980-talet blev den populär i Sverige. Under 1981 körde man flera tävlingar och på kort tid kördes hela 62 tävlingar. Man började också ta fram det reglemente för folkrace som finns än i dag.