Motorsporten Formel 1 är en av de allra dyraste varianterna att delta i. Man kör på relativt långa, asfalterade banor och en tävling kan vara så lång

Motorsporten Formel 1 är en av de allra dyraste varianterna att delta i. Man kör på relativt långa, asfalterade banor och en tävling kan vara så lång som 50-100 varv på banan.

Bilarna

Alla bilar som används inom Formel 1 är ensitsiga. Det betyder att bara en person får plats i dem. En Formel 1-bil är inte billig och det är inte heller reparationerna av den. Motorer och andra delar som ska klara av det enorma slitaget kostar en hel del pengar. En annan sak som slits enormt mycket under körning är bilens däck. Man kan ofta behöva byta dem efter bara några varv på banan. Att köra i hög fart på asfalt, att bromsa ner och gasa igen skapar en hel del värme och det i sin tur sliter också på däcken. Ett däckbyte tar sällan mer än några sekunder tack vare den skickliga depåpersonalen. Dock kostar varje däck ett antal tusen kronor och det är en utgift man måste vara beredd på som tävlande.

Säkerhet

Inom Formel 1 förekommer en hel del riktigt höga hastigheter. Det innebär i sin tur en säkerhetsrisk. Man kan inte bortse från att en hel del olyckor inträffar inom sporten varje år. Det kan handla om krockar, bilar som voltar, bränder och mycket annat. Det krävs alltid att föraren har ett säkerhetsbälte på sig. Man kan inte heller missa att föraren är relativt oskyddad i de här bilarna. Det finns inte någon bur som skyddar denne vid en voltning. Som förare är det alltså av högsta vikt att man bär en bra hjälm, ryggskydd, nackskydd samt heltäckande klädsel. De allra flesta som tävlar i Formel 1 bär skyddande overall, handskar och annat i läder som också är skyddat mot eld. Hjälmen man bär ska vara godkänd, inte väga för mycket och det är också en fördel om den har ett visir.

Formel 1 i Sverige

Det är mycket populärt att tävla i Formel 1. Det är dock inte alla som har råd att göra det. I Sverige finns det inte några riktiga banor att tävla på men däremot är det väldigt vanligt att tävla i länder som Italien och Spanien. När det gäller Formel 1 i Sverige kan man dock spela på odds och betting. Om man vill köra själv är det dock klokt att titta lite närmare på om man kan tävla i utlandet. Dock är pengar något man bör hålla koll på.