När det gäller bilar finns det ett par delar som slits snabbare än andra. Om man inte har koll på bilar alls kan det vara svårt att se eller att höra

När det gäller bilar finns det ett par delar som slits snabbare än andra. Om man inte har koll på bilar alls kan det vara svårt att se eller att höra att en viss del är utsliten. Men vad kan vara bra att ha extra koll på?

Bromsar

Bilens bromsdelar är ofta sådant som slits. Det spelar ingen roll om det är trumbromsar eller skivbromsar. Även bromsok, bromsbelägg och liknande kan behöva bytas ut. Ofta kan man då höra ett skrapande ljud när man bromsar, eller så märker man att bromseffekten blir mindre.

Stötdämpning

Kör man på dåliga vägar kan bilens stötdämpning ta en hel del stryk. Om vägen är dålig på grund av försumlighet från Trafikverkets sida kan man begära skadestånd. Det krävs dock att Trafikverket känt till vägens dåliga skick och det kan vara svårt att bevisa.

Glödlampor

Varje gång man startar bilen och under hela körningen är bilens glödlampor tända. Vissa lampor är tända hela tiden, andra tänds och släcks. De allra flesta typer av glödlampor i bilen håller för flera månaders användning men då och då behöver de bytas ut. I äldre bilar kan man göra det på egen hand men när det gäller modernare bilar kan man behöva åka till en verkstad.