En annan sak som är viktigt när man köper en bil är att se till att den är besiktigad. Om man köper en helt nytillverkad bil registreringsbesiktigas d

En annan sak som är viktigt när man köper en bil är att se till att den är besiktigad. Om man köper en helt nytillverkad bil registreringsbesiktigas den och sedan dröjer det ofta ett par år innan man ska besiktiga den igen. Det gör att en hel del fel kan ha uppstått på bilen innan det är dags för nästa besiktning. När det gäller begagnade bilar ska de i regel besiktigas ungefär en gång om året.

Vad kontrolleras på besiktningen?

När man besiktigar sin bil kontrolleras en hel del olika saker. Många besiktningsstationer har också olika besiktningar i varierande prisklasser. Det finns dels den vanliga besiktningen som ser till att bilen är trafiksäker nog att få användas på svenska vägar. Då ses bromsar, lampor, bärande delar och signalhorn över. Bilens bilbälten och varningstriangel kontrolleras också. Det finns också en mer noggrann besiktning som också kontrollerar bilens vätskor, det görs mer noggranna bromsprov och en hel del annat. När man köper en ny bil kan det vara klokt att välja den mer noggranna besiktningen. Då kontrolleras bilen mer ingående. Den extra kostnaden som tillkommer är ofta väl värd beloppet.

Vad kan hända?

När bilen gåtts igenom kan man antingen få veta att det inte finns något att slå ner på, och att det bara är att köra vidare tills det är dags för besiktning nästa gång. Man kan också få veta att det finns några saker som är bra att veta, men som inte är så illa att man inte får fortsätta köra. Man kan också få så kallade tvåor. Det är fel som gör att bilen måste besiktigas om inom en månad. Felen ska då vara åtgärdade. Om felen kvarstår får man en chans till på sig, och bilen ska då besiktigas efter en månad igen. Man kan få totalt tre efterkontroller, efter det har man bara en vecka på sig att besiktiga om bilen. Om inte det sker får man körförbud.

En annan sak som kan inträffa är att bilen är i så dåligt skick att den automatiskt får körförbud på besiktningen. Då får man inte köra den därifrån utan bilen måste hämtas på ett släp eller med bärgare. Efter reparation kan man dock köra bilen den kortast möjliga vägen till besiktning.