När man ska köpa en bil finns det en hel del att tänka på. För det första måste man veta vilken typ av bil man vill ha. För det andra behöver man ha k

När man ska köpa en bil finns det en hel del att tänka på. För det första måste man veta vilken typ av bil man vill ha. För det andra behöver man ha koll på var man ska köpa den. I dag kan man köpa både nya och begagnade bilar. En helt nytillverkad bil kan man köpa eller beställa hos en bilförsäljare. Begagnade bilar kan man antingen köpa hos ett bilföretag eller på annons. Det finns fördelar och nackdelar med båda sätten att köpa bil.

Köpa en helt nytillverkad bil

En fördel med att köpa en bil som är helt nytillverkad är att man i de allra flesta fall får garanti på bilen. Om något skulle gå sönder en kort tid efter köpet kan man få felet reparerat gratis. En helt ny bil får man dock sällan för under 100 000 kronor.

Köpa begagnad bil

Det finns en hel del bra bilar på begagnatmarknaden och många av dem har inte heller gått speciellt långt. När man köper en begagnad bil har man dock inte samma garantier som när man köper en ny sådan. Det är dock lite skillnad på om man köper sin begagnade bil på annons av en privatperson, än om man köper den från en bilfirma.

Köpa begagnad bil på annons

När man köper en begagnad bil på annons av en privatperson kan man i regel inte göra något alls om det visar sig att bilen trots allt inte varit lika bra som säljaren sagt. Köps bilen i befintligt skick är det helt enkelt svårt att bevisa att felen alls är något säljaren vetat om. Man kan dock inte bortse från att det ofta är billigare att köpa bilen på en annons. En bil som hos bilfirman kostar 20 000 kronor kan man ofta få för en fjärdedel av priset på annons. Då kan man såklart inte räkna med att bilen är rekonditionerad och det kan också förekomma en del rost eller lackskador.

Köpa begagnad bil på bilfirma

När man köper en begagnad bil på en bilfirma är den ofta iordninggjord, servad, tvättad och besiktigad. Det är dock inte någon garanti för att bilen är helt felfri. Man kan som köpare ofta få några månaders garanti på bilen när den köps hos en bilfirma men den gäller ofta bara för ett par olika fel. När man köper en begagnad bil på en bilfirma bör man också se till att provköra bilen ordentligt. Dessutom är det alltid klokt att öppna motorhuven, bagageluckan, dörrarna med mera för att se hur bilens skick ser ut. Ibland kan det vara så att rostfläckar och annat döljs bakom en matta, en gummilist eller annat och den rosten kan snabbt sprida sig.