Innan man åker iväg med bilen hemifrån finns det ett par saker som kan vara bra att kontrollera. Ju längre man ska åka, desto viktigare är det i regel

Innan man åker iväg med bilen hemifrån finns det ett par saker som kan vara bra att kontrollera. Ju längre man ska åka, desto viktigare är det i regel att göra kontrollerna. Vissa kontroller gör man för att bilen ska gå bra, andra gör man av rena säkerhetsskäl.

Kontrollera lamporna

En sak man alltid bör kontrollera är om bilens lampor fungerar. Om de inte gör det kan man riskera böter om polisen har en kontroll längs vägen. Det innebär också en säkerhetsrisk om man inte syns ordentligt på vägen.

Se över däcken

När det gäller bilens däck bör man både se över deras skick, lufttryck samt att de sitter fast ordentligt. Att köra med slitna däck, eller med däck som inte sitter fast är en säkerhetsrisk och att åka med ett felaktigt lufttryck kan orsaka en högre bränsleförbrukning och felaktigt slitage på däcken.

Bilens vätskor

Om man ska åka en längre sträcka kan det vara klokt att se över bilens vätskor. Det är inte så vanligt att man plötsligt står utan motorolja men det kan trots allt vara bra att se över nivån innan man åker. Det är också klokt att man tittar över saker som kylarvätska och spolarvätska. Särskilt på vintern är det inte roligt att vara ute och åka och sedan inse att man inte kan spola rutan för att vätskan är slut. Det kan skapa riktigt farliga situationer. Någon gång ibland är det också bra att se till att bilens bromsvätska inte är allt för dålig eller att nivån är för låg. Då kan man nämligen riskera att stå helt utan möjlighet att bromsa.