Som bilägare finns det en hel del saker man bör ha. Det kan vara lätt att tänka att man snabbt kan ta sig till en verkstad för att få hjälp om något s

Som bilägare finns det en hel del saker man bör ha. Det kan vara lätt att tänka att man snabbt kan ta sig till en verkstad för att få hjälp om något skulle hända men många gånger är fallet inte så enkelt. Vad händer till exempel om du kommer ut till din bil på morgonen och har ett punkterat eller platt däck? Då kan du inte köra till en verkstad. Om du råkar ut för ett stopp när det är mörkt och behöver gå en bit på vägen för att sätta ut en varningstriangel? Just varningstriangeln är en sådan sak som enligt lag ska finnas i bilen.

Viktiga verktyg

Det kan vara bra att ha några olika verktyg i bilen eller garaget. Många gånger kan det vara klokt att ha en mindre verktygslåda i bilen även om man har en stor uppsättning i garaget. Om bilen går sönder kan det ske också under färd. Några fasta nycklar, slangklämmemejsel, några tänger och en hylsnyckelsats är sådant som alltid är bra att ha. Även en kniv kan vara klokt att ha till hands.

Domkraft

Utan en domkraft kan man inte lyfta bilen. Därför bör en sådan alltid finnas till hands. En nöddomkraft duger om man får punktering längs vägen men hemma i garaget bör man ha en mer stabil variant.

Reflexväst och ficklampa

I bilen är det bra att ha en ficklampa samt en reflexväst. Även en brandsläckare är bra. En stor fördel är om de här sakerna är nåbara från förarplatsen. På så sätt slipper man gå utan reflexer eller liknande till bagageluckan om något skulle hända. I vissa länder är det till och med lag på att det ska finnas reflexväst i bilen och ibland ska antalet västar till och med vara lika stort som antalet passagerare i bilen.